Właściwa temperatura napojów

Szczególnie w odniesieniu do win należy pamiętać, że wina młode i wina stare podaje się w różnych temperaturach – im wino starsze tym temperatura jego serwowania powinna być bliższa warunkom piwnicznym. Zapamiętaj też tych kilka cennych rad: lepiej podać wino chłodniejsze o jeden – dwa stopnie niż za ciepłe, cały aromat ukryty w trunku ujawni się wówczas podczas picia. Nigdy nie proponuj kostek lodu do wina. Nigdy nie trzymaj wina białego w lodówce dłużej niż przez 48 godzin. Zapomnij też o schładzaniu wina w zamrażalniku. Pamiętaj, że cały aromat ukryty w winie powinien ujawniać się stopniowo – dlatego wino przyniesione z piwnicy powinno ogrzewać się do temperatury pokojowej stopniowo – nigdy mu w tym nie pomagaj kładąc butelkę na kaloryferze lub zanurzając ją w gorącej wodzie. 

Polecamy: Stary styl wina

Napój

Temperatura serwowania w stopniach Celsjusza

wino musujące, szampan

5-8

szampany rocznikowe

7-9

białe wino wytrawne

7-10

czerwone wino wytrawne

16-18 (temperatura pokojowa)

likiery

temperatura pokojowa

tokaj

6-8

różowe wino

8-12

wódka

6-8

gin

8-10

koniak

temperatura pokojowa

piwo

8-10

woda, soki

schłodzone

Redakcja poleca

REKLAMA