fot. Fotolia
Niezbędne jest podawanie wina w odpowiedniej temperaturze, ponieważ dopiero wtedy będziemy mogli poczuć pełnię jego smaku. Marco Ghia – pasjonat wina i szef Warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool - przygotował zestawienie, dzięki któremu trudno popełnić błąd.
Gatunek wina a temperatura podawania
- 18 ° C - Shiraz, Cabernet Sauvignon Rodan California, Vintage Por
- 17 ° C - Bordeaux Châeauneuf-du-Pape, Ribera delDuero, South African Pinotage, Cabernet
- 16 ° C - Reds, Rioja, Toro, Australii i Kalifornii Pinot Noir, Tawny i Ruby Porty
- 15 ° C - Côte Chalonnaise, Zinfandel, Pinot Noir, Pinot Noir, Oloroso i sherry Cream, Bual i Maderias Malmsey
- 14 ° C - Chinon, Bourgueil, Washington State Cabernet Sauvignon, Valpolicella, Chianti
- 12 - 13 ° C - Beaujolais, Sancerre, Bardolino, Lago di Caldaro, Sanish
- 9 ° C - Pessac-Léognan i Graves, Chardonnay, Chardonnay, Semillon, Chardonnay
- 8 ° C - Alzacja, Chablis, Côte Chalonnaise i Maconnais, Franken, Riesling, Cabernet i Grenache
- 7 ° C - wina musujące, Sancere
- 6 ° C - Anjou, Sauvignon, Asti,
- 5 ° C - Soave, Vinho Verde, Swiss Chasselas, Grüner Veltliner,
Polecamy: Jak dobrać wino do potrawy?