Ten jeden z cypryjskich symboli był opisywany już przez poetę Hezjoda 800 lat p.n.e. Możemy znaleźć wzmianki o winie u Seneki, Homera. Znał je również Starożytny Egipt - bywało pite przez faraonów, a w dużych ilościach na samym Cyprze podczas obrzędów ku czci boginie miłości - Afrodyty.
Wojny krzyżowe
Związanie na stałe nazwy wina z krzyżowcami wiąże się z XII wiekiem i trzecią wyprawą krzyżową. Wtedy to król Ryszard Lwie Serce schronił się na Cyprze przed burzą. A ponieważ książę Cypru nie okazał się zanadto gościnny, Ryszardowi nie pozostało nic innego, jak Cypr podbić. Ryszard Lwie Serce jeszcze bardziej rozpowszechnił prowadzenie winnic na wyspie, a po nim zajęli się tym kawalerowie maltańscy. Obecnie wino jest produkowane nadal w tych samych wioskach, w których wytwarzali je krzyżowcy, nieopodal Limassol na południu wyspy.
Polecamy: Zinfandel
Tajemnica produkcji
Proces produkcji również jest niezmienny. Ręcznie zbierane grona Mavro (czerwone) oraz Xynistiri (białe) są suszone w słońcu przez 8-15 dni. Następnie z tak wysuszonych owoców wyciska się sok i pozostawia do naturalnej fermentacji w drewnianych beczkach. Po okresie minimum roku wino rozlewa się do butelek, w których może dojrzewać przez wiele lat.
Jak podawać
Commandaria jest winem zdecydowanie słodkim o kolorze bursztynowym i 15% zawartości alkoholu. Najlepiej pić ją po posiłku, schłodzoną, przegryzając suszonymi owocami: figami, morelami, rodzynkami.
Czytaj także: Trudne potrawy