Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 2  

Nakrycie stołu

Poprawne i estetyczne nakrycie stołu to kluczowa sprawa, jeśli zapraszasz do swojego domu gości. Nie musisz mieć zmysłu artystycznego, aby twój stół przy każdej okazji przyciągał wzrok. Wystarczy jeśli będziesz stosować kilka podstawowych zasad.

nakrycie stołu

fot. Fotolia

Zaczynamy od obrusa

Obrus to zupełna podstawa dobrze nakrytego stołu. Musi być czysty, idealnie uprasowany i zwisać z każdej strony równo. Pamiętajmy, aby dobierać go z taką samą pieczołowitością, jak dobieramy rozmiar swojego ubrania. Nie może być on ani zbyt mały, ani zbyt obszerny. Obrus musi zwisać przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony.

Kolor obrusa jest dowolny. Musimy jednak dobrać go do koloru i wzorów serwisu. Jeśli serwis jest gładki możemy pozwolić sobie na nieco ciekawszy obrus, np. wzorzysty, kolorowy czy gnieciony. Z kolei jeśli decydujemy się na zastawę w desenie musimy dobrać do niej gładki obrus. Podczas tej czynności powinniśmy kierować się przede wszystkim zasadą harmonii i umiaru, podobnie jak to robimy dobierając elementy swojego ubioru.

Zobacz także: Napoje - tabela temperatur

W nakryciu stołu pamiętajmy o serwetkach

Niezbędną rzeczą na każdym stole są serwetki, które nie tylko służą do celów higienicznych, ale również są doskonałym elementem dekoracyjnym. Jeśli chcemy podkreślić rangę spotkania pomyślmy o zakupie serwetek płóciennych. Powinny być one starannie dobrane kolorem i formą do innych elementów dekoracyjnych stołu. Warto sięgnąć również po odpowiednią książkę, w której znajdziemy oryginalne propozycje składnia serwetek.

Prawidłowe ułożenie sztućców

Względy estetyczne natomiast wydają się drugorzędne podczas układania sztućców wokół talerzy, tutaj kierujemy się funkcjonalnością. Sztućce układamy według kolejności użycia – od zewnątrz sztućce do pierwszego dania, a od wewnątrz do ostatniego. Z lewej strony talerza kładziemy widelce, zaś z prawej łyżkę i noże. Noże powinniśmy ułożyć ostrzem skierowanym w lewą stronę. Jeśli ucztę zaczynamy od zupy, to pierwszym sztućcem po prawej stronie talerza powinna być łyżka.

fot. polki.pl

Jeśli natomiast zupa będzie podawana jako druga, łyżka powinna leżeć zaraz po sztućcu, którego użyjemy do pierwszego dania. Za talerzem układamy sztućce do deserów. Łyżeczkę układamy nad widelczykiem, przy czym trzonek łyżeczki powinien znajdować się z prawej strony, a widelczyka z lewej.

Nie wypada podczas przyjęcia wymieniać sztućców lub ich donosić, wszystkie powinny znaleźć się na stole przed rozpoczęciem przyjęcia.

Polecamy: Zasady używania sztućców


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 32
dodano: 15:45 2016-01-12 przez: ~gość (85.219.*.*)
EE RACZEJ NIE LOL
dodano: 18:21 2016-01-07 przez: ~gość (188.146.*.*)
co to jest za rużnica
dodano: 10:17 2015-05-26 przez: ~miśkaa (31.61.*.*)
zdjęcie jest źle podpisane, tak sie nie robi. żdjecie jest naganne
Zamów darmowy newsletter