Degustacja pozioma ( horyzontalna )
Jej nazwa wcale nie bierze się z pozycji ciała, jaką pod koniec testów zajmujemy. Polega ona na ocenie i porównaniu różnych win z tego samego rocznika. Wina mogą pochodzić z różnych regionów, krajów, od różnych producentów i td., przy czym należy takie informacje zawsze podać.
Degustacja pionowa ( wertykalna )
W tym przypadku oceniamy to samo wino, ale pochodzące z różnych roczników. Dzięki temu możemy się miarodajnie wypowiedzieć:
a) na temat tego, jaki wpływ miał konkretny rocznik na wino w danym regionie;
b) jak zmieniała się filozofia producenta.
Dosyć trudno przeprowadza się takie degustacje, ponieważ zwykle pija się wina z dostępnego rocznika.
Degustacja „w ciemno”
Polecamy: Degustacja wina
Najbardziej spektakularna ze wszystkich. Wystarczy przypomnieć sobie scenę z filmu „Skrzydełko czy nóżka”. Wielu laików myślących, że wiedza o winie jest czarną magią właśnie na podstawie degustacji w ciemno utrwala sobie taką opinię. Ten rodzaj degustacji jest świetny gdy to robią inni, jeśli jesteśmy sami w roli oceniającego - nagle, pomimo własnej wiedzy, czujemy się jak nadzy w wielkim tłumie.
Podczas próby w ciemno, jak sama nazwa wskazuje, o winie nie wiemy nic. Butelki są ściśle zakryte, aż po szyjkę. Nie znamy rocznika, producenta, regionu. Sprzyja to uwolnieniu się od nadmiernego szacunku wobec niektórych win, bądź niedocenianiu innych. Często robi się takie testy podczas zawodów sommelierskich.