Dobieranie szkła

Dobieranie szkła
Napoje, które podajemy na przyjęciu, muszą być serwowane w odpowiednio dobranych kieliszkach i szklankach. Sztuka doboru szkła i jego ustawienia na stole wymaga wcześniejszego opanowania kilku podstawowych zasad.
/ 17.03.2009 12:30
Dobieranie szkła

Oto one:

  • Kieliszki ustawiamy zawsze z prawej strony talerza podstawowego, mniej więcej na godzinie 13.00.
  • Kolejność szkła powinna być dostosowana do kolejności jego użycia i tak zaczynając od prawej strony: kieliszek do wódki, kieliszek do białego wina, kieliszek do czerwonego wina, kieliszek do wina deserowego.
  • Kieliszki ustawiamy najlepiej w jednym rzędzie, a gdy się nie mieszczą w dwóch.
  • Kieliszek przeznaczony na wodę mineralną ustawimy nieco z boku, tak aby łatwo móc po niego sięgać w trakcie całego przyjęcia.
  • Kieliszków do trunków serwowanych do deseru nie powinno się ustawiać na początku przyjęcia, ale dopiero wtedy kiedy na stole pojawi się kawa.
  • Ważnej jest także, aby przy wyborze szkła sprawdzić, czy będzie ono pasowało do całości nakrytego stołu.

Jakie szkło do danego napoju

Napoje podajemy w odpowiednio do nich przystosowanych kieliszkach i szklankach, które różnią się od siebie pojemnością oraz kształtem.

Kieliszki

Mały używamy do wódki, duży w kształcie tulipana o wysokiej nóżce do wina białego, podobny do niego, ale o bardziej pękatym kielichu do wina czerwonego. Do win musujących z kolei dobieramy kielich o wysokiej nóżce, płytki i szeroki lub wysoki i wąski. Średnich rozmiarów kieliszek, który rozszerza się ku górze dobieramy do win deserowych, ziołowych, miodów pitnych i cocktaili. W małym rozszerzającym się ku górze kieliszku serwujemy likier. Koniak natomiast serwujemy w kielichu o niskiej nóżce, o pękatym kielichu zwężonym ku górze.

Szklanki

Małe podajemy do wody mineralnej i soków, duże do piwa i do koktajli alkoholowych typu long drink

Redakcja poleca

REKLAMA