Oto one:
- Kieliszki ustawiamy zawsze z prawej strony talerza podstawowego, mniej więcej na godzinie 13.00.
- Kolejność szkła powinna być dostosowana do kolejności jego użycia i tak zaczynając od prawej strony: kieliszek do wódki, kieliszek do białego wina, kieliszek do czerwonego wina, kieliszek do wina deserowego.
- Kieliszki ustawiamy najlepiej w jednym rzędzie, a gdy się nie mieszczą w dwóch.
- Kieliszek przeznaczony na wodę mineralną ustawimy nieco z boku, tak aby łatwo móc po niego sięgać w trakcie całego przyjęcia.
- Kieliszków do trunków serwowanych do deseru nie powinno się ustawiać na początku przyjęcia, ale dopiero wtedy kiedy na stole pojawi się kawa.
- Ważnej jest także, aby przy wyborze szkła sprawdzić, czy będzie ono pasowało do całości nakrytego stołu.
Jakie szkło do danego napoju
Napoje podajemy w odpowiednio do nich przystosowanych kieliszkach i szklankach, które różnią się od siebie pojemnością oraz kształtem.
Kieliszki
Mały używamy do wódki, duży w kształcie tulipana o wysokiej nóżce do wina białego, podobny do niego, ale o bardziej pękatym kielichu do wina czerwonego. Do win musujących z kolei dobieramy kielich o wysokiej nóżce, płytki i szeroki lub wysoki i wąski. Średnich rozmiarów kieliszek, który rozszerza się ku górze dobieramy do win deserowych, ziołowych, miodów pitnych i cocktaili. W małym rozszerzającym się ku górze kieliszku serwujemy likier. Koniak natomiast serwujemy w kielichu o niskiej nóżce, o pękatym kielichu zwężonym ku górze.
Szklanki
Małe podajemy do wody mineralnej i soków, duże do piwa i do koktajli alkoholowych typu long drink